top of page
Sök
  • Klimatportföljen

Fossilfria fonder?


Det har blivit allt vanligare att fonder marknadsförs som fossilfria.


Som sparare är det lätt att lockas av begreppet fossilfri och en tanke om att sparandet gör nytta för både klimatet och plånboken. Men vilken betydelse läggs egentligen i begreppet fossilfri?


Den breda användningen av begreppet fossilfri har i marknadsföringen av fonder utvecklats till att likställas med ”fri från fossil exponering”, alltså att fonden inte investerar i företag som håller på med utvinning och kraftproduktion av fossila tillgångar såsom kol, gas och olja.


Att en fond är fri från fossil exponering är naturligtvis oerhört positivt och det är en bra trend att allt fler väljer att gå den vägen. Men är det verkligen tillräckligt för att kalla sig fossilfri?


Många av dessa ”fossilfria” fonder innehåller bolag med utsläppsintensiva affärsmodeller, stora koldioxidutsläpp i sina värdekedjor och i många fall även företag med produkter som direkt bidrar till en ökad användning av fossila bränslen, exempelvis såsom tillverkare av fossilbilar.


Denna användning av begreppet fossilfri i marknadsföringen riskerar därmed att ge upphov till olyckliga missförstånd. Många sparare som uppsöker en ”fossilfri” fond tänker sig kanske inte ett ägande i tillverkning av fossila bilar eller andra utsläppsintensiva företag.


Återigen ett exempel på hur svårt det kan vara att som sparare hitta rätt kring hållbarhetsaspekterna i sitt sparande. Men det viktigaste är naturligtvis att vi förstår vad vi investerar i. Ställ dig själv frågan vad som är hållbarhet för dig och titta på innehaven i fonderna för att se om de stämmer överens med dina ambitioner om ett hållbart sparande.

225 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page