top of page
Sök
Klimatportföljen

Svanenmärkta fonder


Svanenmärkningen är en av Sveriges mest välkända hållbarhetsmärkningar. Märkningen kan hittas på allt från hus och matbutiker till drivmedel och blöjor. Sen 2017 finns det även svanenmärkta fonder. Idag är ca 20 fonder svanenmärkta.


Svanenmärkets höga trovärdighet och igenkänning är både dess fördel och nackdel i detta sammanhang. En fördel då det är något många känner igen och kan relatera till inom ett område som på många andra sätt kan vara svårt. En nackdel då det finns en risk att många läser in mer i märkningen än vad som faktiskt omfattas, exempelvis att fonderna bara innehåller hållbara bolag.


Men vilka krav ska då en svanenmärkt fond uppfylla?

1) Exkludering: Fonden måste helt avstå från investeringar i vissa branscher och företag som är särskilt problematiska. Exempelvis olja, gas, vapen m fl.


2) Inkludering: Fonden ska genomföra hållbarhetsanalyser av sina potentiella placeringar, mot bakgrund av dessa analyser ska de prioritera de bättre företagen.


3) Transparens: Fonden ska tala om vilka aktier och obligationer m.m. som finns i fonden. De ska även årligen rapportera vad fonden gjort för hållbarhetsarbete.


4) Aktivt ägarskap: Fonden ska bedriva ett aktivt ägande och ett påverkansarbete gentemot företagen i portföljen.


Vad är bra med märkningen?

Märkningen är ett bra val om du vill välja fonder som arbetar aktivt med det breda hållbarhetsperspektivet i sitt urval. Märkningen fungerar även om det viktigaste för dig är att fondförvaltaren använder kapitalet och ägandet för att påverka företagen de investerar i att gå i en mer hållbar riktning.

En bra sak med märkningen är att den ålägger fonden att årligen ge ut en hållbarhetsrapport kring hur de har arbetat med hållbarhet i fonden. Det ger ökad transparens och en bra inblick i hur fonden resonerar kring hållbarhetsarbetet.


Vad innefattas inte av märkningen?

Märkningen säger egentligen väldigt lite om hållbarhetsnivån på fondens faktiska innehav och vilken typ av bolag den investerar i. Svanen säger själva att innehaven inte behöver vara hållbara bolag eller bolag utan problem och utmaningar. Något som också blir tydligt när man djupdyker i fondernas innehav och hittar exempelvis skandalomsusade läkemedelsbolag, tillverkare av fossildrivna bilar och lågprisdrivna konsumtionskedjor.


Märkningen ger dig därför inte särskilt mycket hjälp om du är genuint intresserad av innehaven och hur bolagen bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Gör alltid en egen analys av innehaven om detta är viktigt för dig. Då slipper du upptäcka tråkiga överraskningar senare.

172 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentit


bottom of page