top of page
Sök
  • Klimatportföljen

Hållbarhetsvärde 0-100


Hållbarhetsvärdet är ett värde från 0-100 med syftet att ge dig möjligheten att jämföra och utvärdera fonders hållbarhetsarbete. Hållbarhetsvärdet tas fram av globala finansanalytikerbolaget Morningstar med hjälp av data och information från globala hållbarhetsanalytikerbolaget Sustainalytics.


Hållbarhetsvärdet summerar hur väl bolagen i fondens innehav hanterar hållbarhetsfrågor, hur stora hållbarhetsrisker som finns bland innehaven samt om det finns negativa hållbarhetsincidenter rapporterade i fondens innehav. Mot bakgrund av dessa aspekter svarar Hållbarhetsvärdet på frågan hur hållbara fondens innehav är jämfört med andra fonder, ett värde över 50 betyder att innehaven i snitt är bättre än genomsnittet i respektive bransch.


För att tolka analyserna bakom hållbarhetsvärdet behöver du förstå de två huvudområdena som utgör analysen, dessa två är fondens ESG-värde samt fondens risk- och incidentvärde.


Fondens ESG-värde (Portfolio ESG Score)

ESG står för Environmental, Social and Governance. ESG-värdet är alltså en bedömning av hur bolagen i fondens innehav arbetar med miljöfrågor, sociala frågor och styrning/ledning. ESG-värdet bedöms utifrån de tre aspekterna 1) policy och ledningssytem (preparedness) 2) rapportering på hållbarhetsaspekter (disclosure) samt 3) utförande (performance). Bedömningarna görs med unika faktorer för varje bransch.


Fondens risk- och incidentvärde (Portfolio Controverse Score)

I detta område kartläggs och kategoriseras negativa incidenter hos bolagen i fondens innehav, eller så kallade kontroverser. Varje incident bedöms utifrån dess påverkan på miljön och samhället samt hur dessa incidenter har hanterats av bolagets ledning. I kategorin bedöms även riskerna för framtida incidenter.


Vad är bra med märkningen?

Hållbarhetsvärdet grundar sig i avancerade analyser med många invägda faktorer och är ett bra hjälpmedel för dig som på ett enkelt överskådligt sätt vill kunna jämföra olika fonders hållbarhetsnivå. En bra sak är även att jämförelserna fungerar även mellan olika kategorier av fonder.


Vad innefattas inte av märkningen?

Det finns en mängd aspekter som ofta är av stort intresse för den enskilde spararen men som inte vägs in i hållbarhetsvärdet. Är du intresserad av at ta hänsyn till nedanstående aspekter behöver du komplettera din efterforskning av fonden;


· Hållbarhetsvärdet tar inte hänsyn till eller belönar exkludering/negativ screening. Hållbarhetsvärdet säger alltså ingenting om huruvida fonderna undviker kontroversiella branscher såsom olja och vapen.

· Hållbarhetsvärdet tar inte hänsyn till om fonden/förvaltaren jobbar aktivt för att påverka företag för att få dem att förbättra sig ur ett hållbarhetsperspektiv

· Hållbarhetsvärdet tar ingen hänsyn till om fonderna investerar i företag med framtidslösningar för planet och människor.

· 67% av fondens innehav måste vara analyserat för att kunna få fram Hållbarhetsvärdet. Omfattning av datan som Hållbarhetsvärdet grundar sig på är idag begränsad till 4 500 bolag i världen, detta är framförallt stora bolag i utvecklade länder. För fonder med småbolag eller investeringar på vissa särskilda marknader går det därför inte alltid att få fram ett Hållbarhetsvärde.

198 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page