top of page
Sök
  • Klimatportföljen

Vad döljer sig bakom namnet i den ”hållbara” fonden?

Uppdaterat: 9 sep. 2019

Antalet fonder som klassificeras som hållbara fonder av fondbolagen själva ökar snabbt i antal. Ofta innehåller fondernas namn ord såsom ”hållbar”, ”etisk”, ”klimat” och fossilfri”.

Som sparare med ambition att placera sina pengar mer hållbart är det lätt att lockas av de tilltalande fondnamnen och känna att man har hittat det man letar efter. Men vet du vad som döljer sig bakom namnet?


Faktum är att en ”hållbar” fond oftast INTE handlar om hållbara bolag eller bolag med produkter som bidrar till en hållbar utveckling. Ofta handlar det istället om att välja bort de minst hållbara bolagen och välja in de som har en ambition om att förbättras och göra så lite skada som möjligt i sin verksamhet.


För att skapa din egen uppfattning av fonden du funderar på att spara i är det bra att titta på följande lättillgängliga aspekter;


Policy/Metod

Börja med att läsa den korta beskrivningen av fonden som alltid finns tillgänglig på fondens informationssida. Hur beskrivs fondens inriktning och urvalsstrategi? Vad har fonden för hållbarhetsambitioner?

Titta särskilt efter förklaringar om vilken metod fonden använder för att skapa en mer hållbar fond. Exkluderar de bolag i vissa branscher? Arbetar de med ett aktivt ägande för att försöka påverka bolagen att bli mer hållbara? Investerar de i bolag med hållbara produkter?


Innehav

När du skapat dig en bild av fonden genom deras egen beskrivning är det dags att skapa dig en egen bild av de bolag som fonden investerar i. Titta på innehaven och skapa dig en uppfattning om huruvida det är bolag/branscher du vill vara delägare i eller ej.

Inte sällan skapar man sig en helt annan bild av fonden efter att ha tittat på innehavet.

En utmaning kopplat till att granska innehaven är att fonderna ofta bara redovisar öppet sina 10 största innehav. Här behöver fonderna bli mer transparenta i sin kommunikation.


Märkning

Ibland kan du få hjälp av olika märkningar och graderingar som ger dig mer information om fondens hållbarhetsprestanda. Tyvärr är inte heller märkningen någon genväg till att vara säker på att fonden du är intresserad av motsvarar dina förväntningar på hållbarhetsprestanda då det finns som sagt finns mängder av olika metoder att hantera hållbarheten på inom finansbranschen.


Inom kort kommer Klimatportföljen djupdyka i de olika hållbarhetsmärkningarnas faktiska innebörd och användningsområde. Tills dess är förslaget att ni tittar upp märkningens faktiska betydelse om ni vill använda märkningen som en ledstjärna i ert sökande efter hållbättre fonder.


Vad tycker du är det svåraste med att hitta fonder som motsvarar dina hållbarhetsförväntningar?



195 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page